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December 12, 2014 
 
 
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 

RE: ED 2014/3 – Recognition of Deferred Tax Assets for Unrealized Losses 

Dear Board Members, 

The Comitê de Pronunciamentos Contábeis ‐ CPC (Brazilian Accounting Pronouncements Committee)
1 

welcomes the opportunity to respond the ED 2014/03 – Recognition of Deferred Tax Assets for 
Unrealized Losses. 

We are a standard-setting body engaged in the study, development and issuance of accounting 
standards, interpretations and guidance for Brazilian companies. 

We are responding to the ED´s questions as follows. 

Question 1 – Existence of a deductible temporary difference 
 
The IASB proposes to confirm that decreases in the carrying amount of a fixed-rate debt instrument for 
which the principal is paid on maturity give rise to a deductible temporary difference if this debt instrument 
is measured at fair value and if its tax base remains at cost. This applies irrespective of whether the debt 
instrument´s holder expects to recover the carrying amount of the debt instrument by sale or by use, ie by 
holding it to maturity, or whether it is probable that the issuer will pay all contractual cash flows. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you propose? 
 
Answer: 
 
We agree with the proposed amendment, since we believe that all temporary differences must be subject 
to deferred taxes in order to avoid the existence of exceptions in the IAS 12 deferred tax calculation 
criteria exposed in paragraph 24. 
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Question 2 – Recovering an asset for more than its carrying amount 
 
The IASB proposes to clarify the extent to which an entity´s estimate of future taxable profit (paragraph 
29) includes amounts from recovering assets for more than their carrying amounts. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you propose? 
 
Answer: 
 
We agree with the proposed amendment and inclusion of paragraph 29A, which gives more rationale to 
the entities to justify the estimation of future taxable profit. 
 
Question 3 – Probable future taxable profit against which deductible temporary differences are 
assessed for utilization 
 
The IASB proposes to clarify that an entity´s estimate for future taxable profit (paragraph 29) excludes tax 
deductions resulting from the reversal of deductible temporary differences. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you propose? 
 
Answer: 
 

We agree with the proposed amendment and inclusion of item i) in paragraph 29, which clearly shows the 
existence of taxable profit after the reversal of temporary differences.  

Thus, when the entity estimate the existence of future taxable profits, the entity should compare the 
current temporary differences with the estimated adjusted taxable income, which should be determined 
by the next period taxable income excluding the reversal of temporary differences. This revised wording 
clarifies that if the reversal of temporary differences is not excluded they will be double counted in the 
projections. However, such exclusion can only be made if the estimation of future taxable income 
includes the tax benefits of the reversal of temporary differences. This concern is justified by the effect of 
potential incurred tax credit that can be recognized if the exclusion is not correctly made. 

Finally, we suggest that the word “asset” be included in the caput of paragraph 29, as described in the 
following paragraph: 

 “When there are insufficient taxable temporary differences relating to the same taxation authority and the 
same taxable entity, the deferred tax asset is recognised to the extent that:” 
 
 
Question 4 – Combined versus separate assessment 
 
The IASB proposes to clarify that an entity assesses whether to recognize the tax effect of a deductible 
temporary difference as a deferred tax asset in combination with other deferred tax assets. If tax law 
restricts the utilization of tax losses so that an entity can only deduct tax losses against income of a 
specified type or specified types (eg if it can deduct capital losses only against capital gains), the entity 
must still assess a deferred tax asset in combination with other deferred tax assets, but only with deferred 
tax assets of appropriate types. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you propose? 
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Answer: 
 
We agree with the proposed amendment, and believe that each jurisdiction should consider its own tax 
rules for the computation of deferred tax assets. 
 
Question 5 – Transition 
 
The IASB proposes to require limited retrospective application of the proposed amendments for entities 
already applying IFRS. This is so that restatements of the opening retained earnings or other components 
of equity of the earliest comparative period presented should be allowed but not required. Full 
retrospective application must be required for first-time adopters of IFRS. 
 
Do you agree with the proposed amendment? Why or why not? If not, what alternative do you propose? 
 
Answer: 
 
We believe that for comparability purposes, only the full retrospective application should be allowed for 
applicants. Comparability amongst applicant should be a goal in our understanding to ease the analysis 
of the various financial statements users. 
 
If you have any questions about our comments, please contact us at operacoes@cpc.org.br. 
 
Yours sincerely, 

 

 
 
Idésio da Silva Coelho Júnior  
Chair of International Affairs  
Comitê de Pronunciamentos Contábeis (CPC) 
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